26. september 2022

Mala pahljača - postopek

 Večino leta niti ne pomislimo, da lahko mala pahljača, ki jo lahko preprosto sestavimo sami, pomaga v poletni vročini! Sestavite jo in preizkusite.

Če boste uporabili lep, pisan papir, pa pahljače lahko uporabite za okrasitev prostora.

Za izdelavo lahko uporabite ostanke papirja in različne lesene palčke (sladoledne ipd.), če pa želite, lahko paketke z materialom dobite tudi pri nas. Če vas zanima, nam pišite na poligilda.slo@gmail.com.

Ostale postopke, ki smo jih pripravile, najdete na naši spletni strani www.poligilda.si, kjer najdete tudi vse informacije o aktualnih delavnicah.


MATERIAL:

- Potiskan papir
- 5 sladolednih palčk
- Žebljiček za nakit ali košček žice
- Dodatki za okrasitev: perlice, trakci, washitape (papirnat, potiskan selotejp) ipd.


PRIPOMOČKI:

- Škarje
- Lepilo za papir
- Svinčnik in kos papirja za risanje
- Klešče za ovijanje


PRIPRAVA:

1. Za izdelavo lahko porabite kakršen koli papir, da le ni predebel/ pretrd za prepogibanje – origami papir, papir za zavijat, ipd.

Tako lahko uporabimo ostanke zavijalnega papirja, navadnega pisarniškega papirja, krep papir ipd. Sladoledne palčke dobite za kupit na ustvarjalnih oddelkih, lahko pa jih prihranite, ko jeste sladoled, a morajo biti ravne. Žebljiček, ki smo ga uporabili, se uporablja pri sestavljanju nakita. (slika 1)

2. Poleg orodja na sliki (slika 2) potrebujete še manjši sveder za les. Lepilo potrebujete za lepljenje na lesene palčke in za lepljenje papirja (dveh delov pahljače).3. Lesene palčke zvrtamo na enem delu, lahko z ročnim svedrom za les. Luknjica naj bo tako velika, da skoznjo lahko potisnete žebljiček. Da se glavica žebljička ob stiku z leseno palčko lepo ustavi, podložite primerno perlico. Na drugi strani žebljiček zavijete s kleščami. Če imate le žičko, na obeh straneh zaključite z ovijanjem (slika 3)
SESTAVLJANJE:

4. Zvezane palčke raztegnite na papir, ki ga boste uporabili, in obrišite velikost pahljače. Za vsak slučaj pustite malo dodatnega papirja ob straneh, odrežete ga lahko kadarkoli. (slika 4).5. Nanesite lepilo na prvi papir in palčke raztegnite najbolj na široko. Levo in desno vam mora ostati dovolj papirja, da ga lahko prilepite okoli zunanjih palčk. Če je papir predolg, ga odrežite. Enako nanesite lepilo na drug papir in ga nalepite na drugo stran. Drugi papir pred lepljenjem odrežite na širino pahljače, ne rabite ga ovijat. Oba papirja dobro prilepite skupaj in na palčke. (slika 5, 6, 7)

Nasvet 1: Oba papirja morata biti dobro zlepljena, ker ju boste na koncu prepogibali. Prav tako mora biti papir dobro zalepljen na palčko. Za lepljenje papirja na papir je najboljše lepilo v stiku ali »šolsko« lepilo, ker se ne strdi preveč, za lepljenje na palčke pa je dobro belo lepilo (lepilo za les), s katerim pa ni dobro prepojiti papirja, ker postane pretrd za prepogibanje. Če imate obe lepili, predlagamo, da najprej na cel papir nanesete lepilo v stiku, palčke pa lahko namažete z lepilom za les

Nasvet 2: Pustite, da se papir posuši do konca!

6. Na koncu pahljačo previdno prepognite ob palčkah in poljubno okrasite.

 Če boste fotografijo pahljače objavili na Facebooku, nas označite z @poligilda, društvo ustvarjalcev!Ni komentarjev:

Objavite komentar