26. september 2022

Veseli palček - postopek

    


MATERIAL:

- Različni papirji, primerni za zvijanje
- Vrvica za noge, roke in zankico za obešanje
- Perlice za glavo, roke, noge in vrh kapice
- Kosmatena žička ali drug kosmat trakec za okoli kape
- Trakci za okrasitev
- Drugi dodatki za okrasitev po lastni izbiri (žička, trak washi, nalepke …)

PRIPOMOČKI:

- Škarje
- Lepilo
- Flomastri (alkoholni, svetleči)
- Cvetličarska žička (za izdelavo pripomočka za vlečenje vrvice)

PRIPRAVA:

1. Za izdelavo lahko uporabimo kakršen koli papir, da se ga le da zviti v stožec. Tako lahko uporabimo ostanke zavijalnega papirja, navadnega pisarniškega papirja, uporabimo lahko pavs papir, krep papir ali tanjši fotokarton. Uporabimo lahko tudi servietke (servietna tehnika na papirju), penasto gumo v listih, peno foamiran, različno blago (poplin, umetno usnje, usnje) (slika 1).

2. Perlica za glavo je premera 1,5 cm oz. vzemite tako, da vam bo všeč. Na perlico lahko s tankim alkoholnim flomastrom narišemo obraz. Najboljše so perlice iz lesa, izdelamo pa jih lahko tudi iz polimerne gline (Fimo masa ipd.) ali uporabimo poljubno perlico.

3. Po vzorcu izrežemo telo in kapo (sliki 2 in 3). Če želite palčka s tanjšim trupom, lahko odrežete daljši in ožji kos, če želite bolj podobnega angelčku, vzorec razširite in znižajte.

4. Trup in kapo zlepimo v stožec (slika 4). Kapa naj bo tako široka, da bo lepo sedla na glavo (perlico). Stožec za kapo lahko skrajšate (obrežete) tudi ob perlici, lahko izrežete tudi tako, da je zadnji del daljši. Okoli kape nalepimo kosmateno žičko (slika 5).

 

SESTAVLJANJE:

5. Izdelane dele postavimo na delovno površino (sliki 6 in 7).

6. Odrežemo dolgo vrvico, ki bo za noge in za obešalo. Vrvica je dolga od 80 do 100 cm. Prepognemo jo na polovico. Če boste delali daljši trup, vzemite daljšo vrvico. Najbolje je, da vrvico izmerimo po postavljenih delih. Paziti je treba, da bo ostalo dovolj vrvice za noge, ki morajo viseti. Ne pozabite, da nekaj cm vrvice porabi tudi zaključni vozel (sliki 6 in 7).

7. Za lažje vlečenje vrvice iz cvetličarske žice naredimo neke vrste »trnek«. Žica naj bo dovolj dolga, da bo šla skozi trup, glavo in kapo (sliki 7 in 8).

8. Tik pod vrhom stožca trupa naredimo vozel, ki bo vrvico blokiral (sliki 8 in 9).

9. Ko potegnemo vrvico skozi trup in glavo, na vrhu trupa privežemo vrvico za roke (slika 10).

10. Ko dodamo kapo, ji lahko za cof dodamo malo kosmatene žičke ali perlico. Na vrhu kapo zavozlamo. Vozel lahko naredimo na vrhu kape in ga skrijemo s kosmateno žičko. Če uporabimo perlico, vrvico zavozlamo za perlico.

11. Na konce vrvic za noge in roke zavežemo male perlice. Če želite, lahko uporabite tudi kosmateno žičko.




Ni komentarjev:

Objavite komentar